Lezing “Wonderen in het zonlicht”

16 maart 2023
20:00 uur

door Hans van den Broek

De toegang is gratis ook voor niet-leden


Hans van den Broek [1949], vanaf 2015 gepensioneerd radioloog geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde.

Deze lezing is een aanvulling uit onverwachte bron op zijn vroegere vondsten. In “Wonderen in het Zonlicht” worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven.

Hans vond in ruim 3000 wonderen, ofwel mirakels, uit de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, ’s-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel boeiende informatie over de geneeskunde uit die tijd.

In deze mirakelverhalen bleken medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen. Zo rolden door vergelijking van met elkaar overeenkomende wonderen onverwacht vele fraaie medische vondsten uit die gegevens.

Ze worden met relativerende humor voor het voetlicht gebracht.

Wat kunt U horen en zien in “Wonderen in het zonlicht”?

Hoor over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol uitgedreven wordt. Of bekijk hoe meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn toch weer gaan lopen. Maak mee dat mensen hun ontwrichtte heup zelf in de kom zetten. Zie dat middeleeuwers na jaren genezen van een schot met een pijl terwijl bij kleine jongetjes grote liesbreuken weer in de buik terugglijden.

Verder kunt U lezen dat je vroeger echt alleen maar lijdzaam kon afwachten bij een pijnlijke niersteen.

Bekijk wat een moeder bij een kind met koortsstuipen deed.

Leef mee met de eerste patiënten met syfilis in Nederland.

En vooral realiseer U hoeveel honger en vooral vitaminegebrek er steeds weer geleden werd.

De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen.

Daarnaast krijgt U een goede indruk van de gang van zaken rond een bedevaart en de vele ingrijpende beloftes die onze doodzieke voorouders in hun bodemloze wanhoop aan de aanbeden heiligen deden.

Die beloftes varieerden van het doen van bedevaarten met als enige voedsel water en brood tot het schenken van kostbare afgietsels van genezen lichaamsdelen in zilver of kaarsenwas.

Tussen alle wonderen door komen onverwachte juweeltjes aan vergeten kennis boven water zoals over het belang van eieren, kaarsen, het vernoemen van kinderen naar een Heilige en het verschijnsel wisselkind.

Hans laat U op boeiende wijze luisteren naar het leven in een andere wereld.

GertrudisStaete
Venestraat 18
4931BP
Geertruidenberg
© 2020 Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe
Locatie 9 Websitebouw